Verven met natuurlijke verfstoffen uit de tuin | Coreopsis

Artikel 1 van 7

Kleur en natuurlijke kleurstoffen inspireren mij enorm! Eerder maakte ik walnootinkt van de bolsters van de walnoot en deed ik experimenten met diverse planten uit de tuin om mee te verven. Ik verfde wol en zijde met berkenblad, met wouw en met kurkuma. Ik leerde over grand teints (zoals wouw), waarvan de kleuren goed houdbaar zijn. Dit in tegenstelling tot andere tinten, zoals het paars van vlierbessen wat na een tijdje (helaas) bruin wordt. 

Het mooie van verven met plantenkleurstoffen is dat je tijdens het verven ook de geur van de plant ruikt, die je in een bepaalde "sfeer" brengt. Het voelt als een echte samenwerking tussen mens, plant en wol/zijde. Een proces wat elke keer weer anders en uniek is! Het blijft me verrassen en verbazen!

Dit weekend verfde ik met Coreopsis/ Meisjesogen uit de tuin. De bloem is geel/rood en de bedoeling is de wol en zijde oranje te verven. Hierbij deel ik het recept, zodat je het zelf ook eens kunt proberen :-)

Recept voor 50 gram wol en/of zijde

Voor het verfbad heb je minimaal 50 gram gedroogde Coreopsis bloemen nodig (of 100 gram verse). Laat deze een avond tevoren alvast voorweken door over de bloemen gekookt water te gieten (zoveel water als je verwacht nodig te hebben om je textiel de volgende dag onder te kunnen zetten).

Om de kleur goed te laten hechten maak je een beitsbad met:
12 gram Aluin
3 gram Wijnsteenzuur

Hierin beits je de wol/ zijde een uur op 80 graden. Laat de textiel in het beitsbad afkoelen tot 30 graden. 

Ondertussen kun je het verfbad verder voorbereiden. De bloemen kun je er -voor een egaal resultaat- het beste uitzeven. Zeker als je wol verft is dat aan te bevelen! (Ik heb dit niet secuur genoeg gedaan waardoor mijn wol nu nog volzit met meeldraden van de bloemen. Weer wat geleerd ;-))

De ph van het verfbad heeft effect op de kleur die de Coreopsis zal geven. Door citoensap toe te voegen gaat de kleur meer richting goudgeel. Door soda toe te voegen gaat de kleur meer richting oranje (dit heb ik dus toegevoegd). Een eetlepel is voldoende.

Zodra je textiel uit het beitsbad voldoende afgekoeld is, plaats je deze in het verbad. Zorg dat je textiel goed onder staat. Verwarm het verfbad gelijdelijk tot 80 graden en wacht tot de kleur aanspringt. Verf je textiel dan een uur op 80 graden.

Daarna laat je de textiel in het verfbad afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna goed uitspoelen. 

De kleur kun je daarna fixeren door de gekleurde wol/zijde gedurende een uur in een bak water te leggen waar een scheut azijn aan toegevoegd is.

Veel plezier met jouw verfexperiment!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2024 Suzanne-Licht | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel